Posted by: xazaquan | June 12, 2010

Saya telah berpindah

Kepada semua kawan-kawan….saya telah berpindah ke zrrabbitry.com

Posted by: xazaquan | May 30, 2010

Dear all friends

Permenantly I move out to zrrabbitry.com

Kindly visit me there…I will started from ground to the sky above.

Tq

Posted by: xazaquan | May 13, 2010

Perpindahan Blog….

Diharap kawan-kawan, dapat membaca blog saya di Weebly…kerana saya telahpun berpindah…

Posted by: xazaquan | May 4, 2010

Kepada Sahabat sekalian

Kepada sahabar sekalian…..

ZR ader pengumuman iaitu ZR rabbits akan mula beroperasi di

http://zrrabbitry.weebly.com

diharap anda dapat melawat dan memberi komen kepada saya….TQ…..

Posted by: xazaquan | May 3, 2010

Tiada progress

Buat masa nie, tiada progress untuk dilaporkan…Projek mating 1st time untuk ND xberjaya…Usaha Untuk Mating masih diteruskan…mungkin kerana Umur ND xcapai tahap matang lagi…Mungkin ND jantan yang tidak matang lagi…haiiiii……

Posted by: xazaquan | April 30, 2010

Standard ND

  1. BODY – Short, compact, cobby, full cheasted and wide shouldered. Devoid of raciness. Front legs short and straight.
    • Badan – Pendek, mampat, , berdada bidang dan bahu yang lebar (Jika lihat dari atas, bentuk badan ND tegak macam pembaris atau dari hujung bontot dan hingga kepala, semua nampak sama besar, dan tidak berbentuk kon). Kaki depan pendek dan lurus.
  2. EARS – Erect, of good substance, well furred, slightly rounded at tips. Desired length 50 mm (2 inches)
    • Telinga – Tegak dan berbulu sedikit lebat serta mempunyai hujung yang sedikit bulat. Panjang telinga yang baik adalah sekitar 50 mm@2 inci
  3. HEAD - Round, broad skull
    • Kepala – Bulat dan tengkorak yang besar. (Kepala dan badan tamapak sama besar)
  4. EYES – Round, bold, bright of good colour
    • Mata – Bulat, bold (macam mata bulat dan besar), terang warna matanya.
  5. COLOUR – Accept any colour so long as if conforms to the normal pattern of accepted colours of other breeds
    • Warna – Warna apa-apa pun boleh asalkan corak warna sama dengan baka-baka lain (yang telah diiktiraf oleh ARBA la tu…)
  6. COAT – Soft, short, dense, rollback
    • Bulu- Lembut, pendek, padat dan apabila di usap ia boleh kembali kepada asal.
  7. CONDITION – Firm in flesh,good coat, free from any disease WEIGHT (Note for guidance, the weight of an ideal Adult exhibit should be as near as possible to 0.907kg – (21b) ). Disqualification – over kg 1.134 (2.1/21b) Adult.
  • Kondisi – yang penting berat badan ND dewasa yang ideal adalah 0.907 kg (tapi kalau lebih pun ND nie still ND tulen cuma kategori False Dwarf kerana xmemiliki genetic dwarf. Setengah breeder guna kan false dwarf sebagai induk Ibu kerana badan yang besar memudahkan ND dibiakkan dan anak yang dilahirkan lebih banyak. Tetapi tidak layak dijadikan ND show quality, just pet quality).

FAULTS: Narrow shoulder; ears not erect, bent or over length, narrow face, white hairs, white toenails in coloured rabbits, ticking on shaded rabbits and black hairs in blues, fly-back coat. DISQUALIFICATIONS – Racy type, crooked legs, odd coloured, wall or speck eyes, white patches, white armpits, putty noses. Young rabbits over kg 0.90? (21b) (but lt the exhibit in the opinion of the judge is over developed for the age of the class it should be disqualified irrespective of weight). Overgrown or mutilated teeth, running eye(s). Not in a fit condition of health to be judged.

Kesalahan/kegagalan : Bahu yang runcing seperti kon, telinga tidak tegak, bengkok atau terlebih panjang dan macam yang kat atas ni laa…hehehehe….

P/S: Dari bacaan ZR, didapati False Dwarf nie boleh dijadikan Induk atau tidak boleh dari sesetengah pendapat Breeder. Kerana mungkin akan melahirkan anak yang tidak berkualiti. Yang berpendapat untuk dijadikan induk pula, mengatakan sesetengah show kualiti ND adalah hasil dari False Dwarf…Bagi saya, yang penting kita harus menyayangi ND kita…Dah laa susah nak dapat…comeiii plak tuh….

Posted by: xazaquan | April 27, 2010

Terbaru…

Kegagalan breeding ND telah menyebabkan saya berusaha bersungguh-sungguh menelaah cara pembiakan dan standard arnab di seluruh blog dan internet. So nanti nak translate ke BM untuk dikongsi bersama…

Posted by: xazaquan | April 25, 2010

Tiada apa untuk diupdatekan

Salam 1 Malaysia semua….Xder aper la nak diupdatekan.minggu lepas memang xbukak blog langsung pun, disebabkan menghadiri kursus.

Tapi, eksperimen untuk ND Zr telah gagal…mungkin kerana masih muda jadi ND x bunting…tapi xper…kiter lihat dulu bulan nie macamana plak….

Posted by: xazaquan | April 16, 2010

Tarikh Due ND dan Mix Rabbit

Pada 21/22 hb, ND dan Mix rabbit ZR akan dijangka melahirkan anaknya. Jika pembuntingan ini berjaya, maka ini adalah kelahiran anak arnab ND yang pertama dan jualan mungkin akan dibuka pada bulan Jun nanti dimana umurnya mencapai 6-7 minggu akan mula diiklankan, dan jualan akan dilakukan pada umur 8 minggu. Ini kerana untuk mengekalkan kualiti yang akan dihasilkan dan mengurangkan kadar kematian ND. Sebab saya rasa memang susah untuk menjaga anak ND yang dijual bawah 8 minggu kerana saya pernah melalui pengalaman itu. Dan jualan akan dilakukan dan diskaun akan diberi jika membeli berpasangan..Hehehe…itu memang polisi jualan ZR. Nampak nya saya perlu membangunkan polisi jualan untuk kemudahan pembeli…hehehe…..(dah lama nak buat, tapi xde msa lagi)….Dan yang best untuk jualan ND pertama, saya nak hasilkan pedigree, tapi buat masa ini untuk satu keturunan jer la…Mak dan Bapak jer…Coz ND saya tidak dibekalkan dengan pedigree, ini untuk memudahkan pembeli menyambung pedigree yang akan saya bekalkan…Majulah Breeder Malaysia sampai ke tahap eksport untuk meningkatkan KDNK negara….hehehehe….Ni gambar ND saya yang dijangka lahir….layanzzzz………

Ruby (Netherland Dwarf)

Dijangka: 22 April 2010

Ren (Netherland Dwarf)

Dijangka: 21 April 2010

Cici (Mix dwarf + hotot)

Cici (Mix Dwarf Anggora)

Dijangka: 21 April 2010

Foresta (Dwarf)

Dijangka: 22 April 2010

Whitey (Netherland Dwarf)

Dijangka: 11 Mei 2010



Posted by: xazaquan | April 12, 2010

Dokumen sulit ZR untuk perkongsian bersama

Older Posts »

Categories

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.