Posted by: xazaquan | January 30, 2010

Tips Penyusuan Anak Arnab

Tips penyusuan anak arnab yang telah dipelajari dari seseorang senior, nenek yang telah lama berkecimpung dalam bidang penternakan anak arnab ni. Nenek menyatakan arnab seolah-olah tidak menyusukan anak tapi sebenarnya dalam diam dia akan menyusukan arnab. Mungkin dah jadi naluri arnab untuk susukan anak secara sembunyi-sembunyi. Kurangkan perhubungan dengan arnab dan biarkan secara bersendirian. Jangan kacau anak arnab tu, atau memegangnya. Mungkin ia akan memakan anaknya sendiri kerana rasa seolah-olah tergugat atau dalam bahaya kerana dah jadi naluri haiwan untuk melarikan diri dari haiwan pemangsa. Kebenaran nasihat ini pun saya tak berapa pasti kerana ada sesetengah melakukan manual feeding. Jadi sebagai seorang yang baru belajar, saya menggunakan teknik cuba jaya. Setakat ni, saya kurangkan “contact” dengan foresta dan anaknya dan anaknya masih dalam keadaan yang baik. Bak kata nenek “Pandai beranak, pandai la dia susukan anak dia”, selebihnya berserah je.Hehehehehe….Kita tengok la nanti hasilnya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: