Posted by: xazaquan | April 30, 2010

Standard ND

  1. BODY – Short, compact, cobby, full cheasted and wide shouldered. Devoid of raciness. Front legs short and straight.
    • Badan – Pendek, mampat, , berdada bidang dan bahu yang lebar (Jika lihat dari atas, bentuk badan ND tegak macam pembaris atau dari hujung bontot dan hingga kepala, semua nampak sama besar, dan tidak berbentuk kon). Kaki depan pendek dan lurus.
  2. EARS – Erect, of good substance, well furred, slightly rounded at tips. Desired length 50 mm (2 inches)
    • Telinga – Tegak dan berbulu sedikit lebat serta mempunyai hujung yang sedikit bulat. Panjang telinga yang baik adalah sekitar 50 mm@2 inci
  3. HEAD – Round, broad skull
    • Kepala – Bulat dan tengkorak yang besar. (Kepala dan badan tamapak sama besar)
  4. EYES – Round, bold, bright of good colour
    • Mata – Bulat, bold (macam mata bulat dan besar), terang warna matanya.
  5. COLOUR – Accept any colour so long as if conforms to the normal pattern of accepted colours of other breeds
    • Warna – Warna apa-apa pun boleh asalkan corak warna sama dengan baka-baka lain (yang telah diiktiraf oleh ARBA la tu…)
  6. COAT – Soft, short, dense, rollback
    • Bulu– Lembut, pendek, padat dan apabila di usap ia boleh kembali kepada asal.
  7. CONDITION – Firm in flesh,good coat, free from any disease WEIGHT (Note for guidance, the weight of an ideal Adult exhibit should be as near as possible to 0.907kg – (21b) ). Disqualification – over kg 1.134 (2.1/21b) Adult.
  • Kondisi – yang penting berat badan ND dewasa yang ideal adalah 0.907 kg (tapi kalau lebih pun ND nie still ND tulen cuma kategori False Dwarf kerana xmemiliki genetic dwarf. Setengah breeder guna kan false dwarf sebagai induk Ibu kerana badan yang besar memudahkan ND dibiakkan dan anak yang dilahirkan lebih banyak. Tetapi tidak layak dijadikan ND show quality, just pet quality).

FAULTS: Narrow shoulder; ears not erect, bent or over length, narrow face, white hairs, white toenails in coloured rabbits, ticking on shaded rabbits and black hairs in blues, fly-back coat. DISQUALIFICATIONS – Racy type, crooked legs, odd coloured, wall or speck eyes, white patches, white armpits, putty noses. Young rabbits over kg 0.90? (21b) (but lt the exhibit in the opinion of the judge is over developed for the age of the class it should be disqualified irrespective of weight). Overgrown or mutilated teeth, running eye(s). Not in a fit condition of health to be judged.

Kesalahan/kegagalan : Bahu yang runcing seperti kon, telinga tidak tegak, bengkok atau terlebih panjang dan macam yang kat atas ni laa…hehehehe….

P/S: Dari bacaan ZR, didapati False Dwarf nie boleh dijadikan Induk atau tidak boleh dari sesetengah pendapat Breeder. Kerana mungkin akan melahirkan anak yang tidak berkualiti. Yang berpendapat untuk dijadikan induk pula, mengatakan sesetengah show kualiti ND adalah hasil dari False Dwarf…Bagi saya, yang penting kita harus menyayangi ND kita…Dah laa susah nak dapat…comeiii plak tuh….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: